Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram

Facebook ikon Akadálymentes verzió ikon

Aktuális

Hogy lehet a biztonságos közlekedésre nevelni a gyereket?

Konferencia a közlekedésre nevelés aktuális kérdéseiről

A közlekedés fejlődése magával hozta a veszélyek növekedését is, amit nem lehet pusztán jogszabályok alkotásával csökkenteni: a megelőzés leghatékonyabb eszköze a közlekedési morál megváltoztatása lenne, amit a gyerekkorban elkezdett szisztematikus oktatással, felvilágosítással lehet elérni – fogalmazott a közlekedési hatóság elnöke az NKH által 2015 novemberében-decemberében szervezett országos konferenciasorozat budapesti előadásán.

Elindult a Mese-rajz pályázat az általános iskolák számára

A meserajz.hu csapata idén tavasszal is pályázatot hirdet az általános iskolák körében, hogy segítse a legkisebbek közlekedésbiztonsági nevelését. A pályázat védnökei: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Közlekedéstudományi Intézet. A pályázaton a közoktatási intézmények 1–4. évfolyamos tanulói indulhatnak. Szeretnénk, ha a gyerekek röviden elmesélnék, hogyan tanítják meg őket a szüleik a biztonságos közlekedés szabályaira. A kitalált vagy az életükből merített meséhez rajzoljanak, fessenek illusztrációt is, vagy akár képregény formájában is elmesélhetik történetüket.

Június közepéig végezhetőek el az ingyenes közlekedésbiztonsági képzések

Márciustól ismét elérhető a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködésében biztosított térítésmentes online tananyag a tanuloknak.hu és a kreszfelfrissito.hu weboldalakon. Az e-learning képzés új témakörökkel bővült: kiemelten foglalkozik a gyalogos és kerekesszékes közlekedés szabályaival, felhívja a figyelmet a diszkóbalesetek okaira és megelőzésére.

Idén tizedszer hirdetik meg a Kerékpárosbarát Pályázatokat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Kerékpáros Magyarország Szövetséggel együttműködésben tízedik alkalommal hirdette meg Kerékpárosbarát Munkahely és Kerékpárosbarát Település pályázatait. A kerékpár, mint közlekedési és szabadidős eszköz népszerűsítéséért tenni kívánó önkormányzatok, cégek és intézmények jelentkezéseit április 2-ig várják.

„Biztonságos Óvoda” pályázat május 3-áig

„Biztonságos Óvoda” címmel pályázatot hirdet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Közlekedéstudományi Intézet közreműködésével. A pályázat célja a gyermekeket érintő legfontosabb közlekedésbiztonsági ismeretátadás támogatása. A pályázatok benyújtásának határideje 2016. május 3.

Öt éves az Élet Úton program

Öt évvel ezelőtt indult az Élet Úton, a biztonságos közlekedésre felkészítés programja, melyet a Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretein belül indított útjára 2011 áprilisában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, együttműködve az ORFK – Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal, a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, illetve a Közlekedéstudományi Intézettel. Az évforduló alkalmából a Közlekedéstudományi Intézet 2016. április 12-én ünnepi találkozót és szakmai fórumot szervezett a program partnerei számára. A partnertalálkozó célja az Élet Úton program eddigi eredményeinek és a soron következő feladatainak közös áttekintése volt.

KRESZ 8-próba a Vasúttörténeti Parkban

Új életre keltek a Vasúttörténeti Park kiszolgált személykocsijai 2016. június 2-án, ahogy a muzeális vagonoknak végső otthont adó hangárt birtokukba vették az ország minden megyéjéből érkező, a verseny lázában égő általános iskolások. Az alsó és felső tagozatos diákok nemcsak ügyességüket, de közlekedési ismereteiket is összemérhették a KRESZ 8-próba elnevezésű országos verseny döntőjében versenyszellemből pedig nem volt hiány: a gyerekek minden tudásukat latba vetették, hogy kivívják az első helyet a közlekedésbiztonsági vetélkedőn.

Így zárult a Biztonságos Óvoda pályázat

A legjobb közlekedésre nevelési programot kidolgozó és megvalósító óvodákat díjazta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár 2016. június 16-án a Ferencvárosi Kicsi Bocs Óvodában. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. által az Élet Úton program keretében meghirdetett „Biztonságos Óvoda” országos pályázat célja az volt, hogy az országban fellelhető legjobb óvodai gyakorlatokat összegyűjtse, díjazza, és a hatékony programokat közzé téve segítséget nyújtson azoknak az óvodáknak, amelyek hasonló kezdeményezéseket terveznek megvalósítani. A díjak kiosztása mellett Mosóczi László ünnepélyesen átadta azt a KRESZ-parkot is, amelyet a rendezvénynek otthont adó nyertes ferencvárosi óvoda kapott jutalmul, és amelyet az óvoda gyermekei nyomban birtokba is vettek.

Nico Rosberg a gyerekrajongók kérdéseinek célkeresztjében

A 2016. július 24-i Magyar Nagydíjon második helyezést szerzett Nico Rosberg, a Mercedes német Formula 1-es pilótája. A hétvégén azonban nem ez volt az egyetlen kihívás, amelynek sikerrel felelt meg: a nagydíjat megelőző napon ötven kíváncsi gyermek várta őt egy rendhagyó sajtóeseményen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjában, hogy feltehessék izgalmas és nem egy esetben váratlan kérdéseiket az autóversenyző hírességnek. Rosberg azonban nem jött zavarba a kérdések kereszttüzében, a gyermekek legnagyobb örömére mindenkinek választ adott, sőt, a találkozó végén aláírt pilótakesztyűjét is felajánlatta jótékonysági célokra Bozori Gabriellának, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja vezetőjének.

Biztonságra hangolás - European Road Safety Tunes

A European Road Safety Tunes nemzetközi kezdeményezés célja a fiatalkorúak halálos kimenetelű baleseteinek visszaszorítása (5%-os csökkentése) a résztvevő országokban (Ausztria, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Szlovénia, Spanyolország és Magyarország). A projekt időtartama 26 hónap, kiemelt célcsoportja a szakiskolában vagy szakmunkásképzőben tanuló 15–24 éves fiatal közlekedők – ugyanis ez a korcsoport gyakran védtelen közlekedőként vesz részt a közlekedésben. Ebben a korosztályban Magyarországon 2014-ben 1660 balesetet okoztak, ami az összes közlekedési baleset 10%-át teszi ki. A kezdeményezés foglalkozásain keresztül 3500 diákot kíván közvetlenül elérni, további 8000 diákot pedig a médián és a programhoz kapcsolódó művészeti alkotásokon keresztül.

Április elejéig várják a pályázatokat a Biztonságos Óvoda programban

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. szervezésében 2017-ben újra meghirdetett pályázat legfontosabb célja az óvoda pedagógiai programba integrálható közúti közlekedésbiztonsági módszertani segédletek megismertetése az intézményekkel, óvodapedagógusokkal, a közlekedésre nevelési tevékenység támogatása.